Ocenili prínos Evy Križanovej v oblasti ochrany pamiatok

19.04.2008 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 19. apríla (TASR) - Pamiatkový úrad Slovenskej republiky udelil po prvýkrát v histórii Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu. ...
Cenu odovzdala generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová na dnešnom slávnostnom podujatí k Medzinárodnému dňu pamiatok a historických sídiel v Červenom Kláštore v Pieninách.
Eva Križanová pracovala v Slovenskom pamiatkovom ústave od roku 1952 až do odchodu na dôchodok v roku 1990. Bola žiačkou zakladateľských osobností slovenskej umenovedy Vladimíra Wagnera, Alžbety Güntherovej-Mayerovej a Václava Mencla. Realizovala výskumy významných pamiatok a pamiatkových celkov po celom Slovensku. Venovala sa predovšetkým umeleckohistorickému vývoju hradov, kaštieľov a zámkov. Poznatky publikovala v knihách Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Stručné dejiny architektúry na Slovensku a v monografiách Bytča, Holíč, Topoľčianky, Strážky, Oravský hrad a Komárno.
Súčasťou podujatia bola vernisáž výstavy Kláštory na Slovensku, ktorá približuje stredoveké kláštory a ich osudy. Od roku 1010 do roku 1526 bolo na území Slovenska založených vyše 100 kláštorov, ktoré plnili okrem pastoračnej funkcie aj významnú úlohu pri šírení civilizácie, vzdelanosti a kultúry. Výstava pripomína, že kláštory svojou činnosťou a pôsobením na okolie začleňovali územie Slovenska do európskeho kultúrneho priestoru.
V Červenom Kláštore dnes súčasne otvorili novú návštevnú sezónu a sprístupnili novú múzejnú expozíciu.
Slávnostnú atmosféru podujatia umocnilo vystúpenie vokálneho súboru Gregoriana z Košíc.
 

Vyberte región